
Acneea este un termen general ce descrie o varietate de condiții ale pielii, fiind o afecțiune ce implică mai mult decât o inflamație ocazională sau un coș pe față, având diferite grade de severitate și simptomatologie de la o persoană la alta. Deși poate apărea la orice vârstă, incidența acestei afecțiuni ale pielii este mai mare în timpul adolescenței, întrucât în această perioadă glandele sebacee, stimulate de hormoni, se activează.
Cauzele acneei
Nivelul crescut de hormoni determină creșterea glandelor sebacee de sub piele și, implicit, creșterea producției de sebum. Sebumul în exces obturează porii de la nivelul pielii, iar blocarea acestora favorizează înmulțirea bacteriilor, ducând la apariția coșurilor și a punctelor negre.
Mai există, însă, și alți factori care favorizează apariția acneei:
● Factori de natură hormonală
● Factori ereditari
● Stresul emoțional
● Menstruația
● Medicamente cu androgeni
● Folosirea unor produse cosmetice cu textură grasă
Tipuri de acnee
Pentru a o trata eficient, este important să recunoști tipul de acnee de care suferi și să știi când trebuie să te adresezi medicului dermatolog. Acneea este împărțită în două categorii, acnee neinflamată și acnee inflamată, la rândul lor împărțite în alte categorii mai mici.
Acneea neinflamată este caracterizată prin comedoane închise sau deschise, cunoscute și ca puncte albe, respectiv, puncte negre. Atunci când porii sunt blocați de sebum și celule moarte ale pielii, iar partea de sus a porului rămâne deschisă apar punctele negre, pe când cele albe apar când porii sunt închiși și capătă o formă de umflătură de mici dimensiuni la nivelul pielii.
Pe de altă parte, acneea inflamată este o consecință a excesului de sebum și celulelor moarte, dar și a acțiunii bacteriilor, care duc la inflamarea pielii și, implicit, la apariția unor coșuri dureroase ce se vindecă greu. Acest tip de acnee se împarte în mai multe categorii, în funcție de severitate:
● Papulele – reprezintă prima formă de acnee inflamată ce afectează pielea și sunt formațiuni mici, roșii și umflate, ce apar atunci când pereții porilor sunt afectați de o inflamație severă. Pielea din jurul lor are, de obicei, o nuanță de roz.
● Pustule – aceste formațiuni sunt asemănătoare papulelor, însă au vârful galben sau alb
● Nodulii – atunci când porii blocați și inflamați sunt iritați, își măresc volumul și cauzează noduli localizați în adâncul pielii. În acest caz, este necesar un consult de specialitate pentru un diagnostic și un tratament potrivit.
● Chisturile – chisturile apar când porii sunt blocați de sebum, celule moarte și bacterii, fiind mai adânci decât nodulii. Este cea mai gravă formă de acnee, dureroasă și greu vindecabilă.
Dacă consideri că ai o formă severă de acnee, este important să soliciți ajutorul dermatologului. Cu cât este mai mare gradul de severitate, cu atât crește riscul de a rămâne cu cicatrici permanente pe piele.
În cadrul clinicii Crismed îți punem la dispoziție cele mai inovatoare terapii pentru tratarea acneei, printre acestea numărându-se terapia cu Dermapen în combinație cu plasmolifting. Despre cum funcționează acest tratament, explică pe larg aici dr. Atena Aanicăi, medic specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă.