
Ticurile nervoase sunt mișcări neregulate, incontrolabile, involuntare și repetitive ale mușchilor, ce pot apărea în orice parte a corpului. Mișcările membrelor și ale altor părți ale corpului sunt cunoscute sub numele de ticuri motorii. Sunetele repetitive involuntare, precum mormăitul, înăbușirea sau curățarea gâtului, sunt numite ticuri vocale.
Ticurile nervoase încep de obicei în copilărie, prezentându-se mai întâi la vârsta de aproximativ 5 ani. În general, sunt mai des întâlnite la bărbați decât la femei. Multe cazuri de ticuri nervoase sunt temporare și se rezolvă într-un an. Cu toate acestea, există și cazuri în care persoanele ce prezintă ticuri nervoase dezvoltă o tulburare cronică. Ticurile cronice afectează aproximativ 1 din 100 persoane.
Ticurile nervoase pot fi clasificate în ticuri motorii, vocale sau Tourette (o îmbinare a primelor două).
Ticurile motorii și vocale pot fi de scurtă durată (tranzitorii) sau cronice, iar Sindromul Tourette este considerat a fi o tulburare cronică de tic.
Ticurile nervoase tranzitorii
Ticurile tranzitorii durează mai puțin de un an și, de obicei, se manifestă prin ticuri motorii. Unele cercetări sugerează faptul că ticurile sunt întâlnite mai des în rândul copiilor cu dizabilități de învățare. Copiii care suferă de autism au, de asemenea, mai multe șanse să aibă ticuri.
Ticuri nervoase cronice
Ticurile care apar înainte de vârsta de 18 ani și au o durată de 1 an sau mai mult, sunt clasificate ca ticuri nervoase cronice. Pot fi motorii sau vocale, dar nu ambele concomitent.
Ticurile nervoase cronice sunt mai puțin întâlnite decât ticurile nervoase tranzitorii. Cu cât vârsta copilului este mai mică, cu atât şansele de recuperare sunt mai mari şi mai rapide. Persoanele care continuă să prezinte simptome peste vârsta de 18 ani sunt mai puțin susceptibile să își vadă simptomele rezolvate.
Sindromul Tourette
Sindromul Tourette este o tulburare neurologică complexă, ce se caracterizează prin multiple ticuri – atât motorii, cât și vocale. Este cea mai severă și cea mai puțin întâlnită formă de tic nervos. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor raportează faptul că nu se cunoaște numărul exact de persoane cu Sindromul Tourette. Cercetările sugerează că jumătate dintre copiii cu o astfel de afecțiune nu sunt diagnosticați.
Gravitatea simptomelor Sindromului Tourette variază în timp. Pentru multe persoane, simptomele se ameliorează odată cu vârsta. Un astfel de tic nervos este adesea însoțit de alte afecțiuni, precum tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD) și tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC).
Tratează din timp simptomele ticurilor nervoase! Programează un consult la cabinetul de psihologie la unul din numerele de telefon 0233 278 686 | 0799 985 999 sau online, completând formularul de aici http://bit.ly/2MY5ziw!