RADIOLOGIE

Radiografia dentara reprezinta o imagine a dintilor, a maxilarului si a tesuturilor inconjuratoare, obtinuta prin expunere la radiatii electromagnetice.

Razele X au capacitatea de a penetra corpul si sunt absorbite in diferite grade, in functie de densitatea tesutului.Astfel, structurile dense sunt redate cu alb, tesuturile moi cu nuante de gri, iar cavitatile cu negru, radiografiile aratand ca negativele unor fotografii.

Radiografia dentara ii ajuta pe medici sa descopere problemele care nu sunt vizibile la o consultatie obisnuita cum ar fi: cariile interdentare sau situate sub obturatii , fisuri sau alte anomalii in obturatii, scaderi in masa osoasa asociate cu bolile parodontale, probleme in camera pulpara sau canalul radicular, pregatirea si fixarea implanturilor, aparatelor ortodontice si protezelor.

Radiografiile evidentiaza alte anomalii, cum ar fi chisturi, cancer sau alte schimbari asociate cu bolile metabolice si sistemice. In ceea ce priveste copiii, radiografiile dentare sunt utile pentru a observa daca spatiul cavitatii bucale este suficient pentru intreaga dentitie, pentru a observa evolutia dintilor si eventualii dinti impactanti.

De asemenea radiografiile dentare sunt un mijloc eficient de monitorizare a starii de sanatate a cavitatii bucale pentru adultii ce prezinta un risc deosebit.

Acestia sunt persoanele cu lucrari protetice extinse (inclusiv obturatii), cei care consuma frecvent bauturi indulcite, pacientii cu boli parodontale, persoanele care sufera de xerostomia sau uscaciunea gurii si fumatorii.

CRISDENT CLINIC va pune la dispozitie echipamente de ultima generatie pentru investigatii radiologice dentare complete cum ar fi: radiografie retro-alveolara, radiografie tip bite-wing, Ortopantomografie 2D sau 3D CBCT (Cone Beam CT).

CONE BEAM COMPUTER TOMOGRAFIA (CBCT) SAU TOMOGRAFIA VOLUMETRICĂ CU FASCICUL CONIC

Datorită complexității și variabilității anatomiei complexului dento-maxilo-facial, tranziția spre imagistica tridimensională a fost firească, dezvoltându- se astfel o tehnică imagistică nouă denumită tomografie computerizată volumetrică. Această tehnică este cunoscută și sub numele de Cone Beam CT sau Digital Volume Tomography( DVT).

Tomografia computerizată cu fascicul conic este cea mai nouă și mai puțin iradiantă metodă imagistică care evidențiază volumetric si secțional complexul dento-maxilo-facial.

Avantajul principal al CBCT-ului îl constituie rezoluția superioară a structurilor cu un grad ridicat de mineralizare precum osul și dintele si in unele circumstante se poate folosi pentru a evidentia modificarile la nivelul sinusal.

  • tomografia computerizata cu fascicul conic ("Cone beam computed tomography (CBCT)") este o varianta mai rapida si mai sigura a tomografiei computerizate clasic;
  • deoarece se folosesc fascicule de raze X de forma conica, marimea aparatului, cantitatea de raze X folosita precum si durata investigatiei sunt reduse dramatic;
  • CBCT ofera imagini 3D care permit medicului implantolog sa analizeze structuri din cavitatea bucala din multiple pozitii;
  • CBCT poate analiza latimea anumitor structuri in comparatie cu inaltimea;
  • pe CBCT se mai pot observa alte detalii precum chisturi sau dinti inclusi; de asemenea, pozitia anumitor vase de sange sau nervi care ar putea face operatia de implantare mai dificila;
  • examinarea CBCT nu prezinta distorsiuni. Demonstreaza forma si dimensiunile la scara 1:1 a structurilor maxilarelor dumneavoastra si ofera masuratori exacte cu privire la inaltime, latime, grosime, atat de utile pentru pozitionarea corecta a implanturilor;
  • scanerul CBCT se roteste o singura data in jurul capului pacientului pentru a capta imaginile in plan multiplu, doza de radiatii fiind mult mai mica decat in cazul scanarilor realizate cu CT-ul clasic, intrucat este suficienta o singura scanare de scurta durata pentru a cuprinde intreaga arie de investigatie.

Imaginile sunt obținute printr-o singură rotație de 360ᵒ , fiind apoi reconstruite cu ajutorul unui software de imagistică, în vederea obţinerii modelului virtual 3D.

Mărimea câmpului de înregistrare ( field of view- FOV) poate fi ales în funcție dimensiunea regiunii de explorat, fiind cuprins intre 5x5 si 12x9 in cazul computer tomografului PAX I3D de care dispune si clinica noastra.

Progresul împortant al tehnologiei 3D, transpus in dispozitivul CBCT, este reprezentat de doza scazuta de iradiere precum și de timpul redus de achiziție a imaginii, oferind totodată precizie sporită si o imagine mai fidelă.

TOP
DESCHIDE CHAT
1
Close chat
Buna ziua.

INTRA IN CHAT