Procedura Plasmolifting se utilizeaza in stomatologie in cazul parodontitei marginale cronice generalizate, gingivitei, parodontitei localizate, alveolitei postextractionale, periimplantitei, dar si in profilaxia bolilor parodontale. Plasmolifting sta la baza tehnologiei Plasmodent, procedura aplicata in stomatologie. La baza procedurii sta metoda patentata de prelucrare a sangelui pacientului cu ajutorul unui set unic de eprubete biotehnologice vidate si al unui procedeu special de centrifugare. Ca rezultat se obtine o forma injectabila de plasma bogata in trombocite (PRP-platelet rich plasma) care se introduce ca produs finit in tesuturile parodontiului. Scopul acesteia nu este doar tratarea proceselor inflamatorii ale parodontiului, ci si declansarea proceselor naturale de restabilire a culorii, formei si structurii tesuturilor gingivale si prevenirea pierderii consistentei tesutului osos.
Plasma trombocitara reprezinta un stimulator biologic cu eficienta inalta al proceselor de regenerare, care contine factori de crestere in concentratie mare, precum si enzime, proteine si vitamine in combinatie naturala. Plasma se injecteaza local in tesuturile afectate ale gingiilor, in locurile implanturilor sau plasticii osoase, in zonele liftingului sinusal, in alveolele dintilor extirpati, in zona osteosintezei sau a membranei fixate, in zonele maxilo-faciale ale tesuturilor moi in timpul proceselor infectioase si inflamatorii cronice sau acute. Datorita factorilor de crestere pe care ii contine, plasma trombocitara injectata in tesuturi favorizeaza formarea capilarelor, normalizeaza hidrodinamica, respiratia tisulara, schimbul de substante. Totodata are loc procesul de intarire a tesutului osos, formarea matricei de colagen si osului. Se activeaza imunitatea locala. Este deosebit de important ca elementele continute in plasma sunt in totalitate naturale, nu au actiune mutagena si nu provoaca boli oncologice, tumori si alte efecte negative sau adverse.
Plasmoliftingul este inofensiv, deoarece substanta injectata este “produsul propriu” al omului; nu este toxic si nu prezinta reactii de respingere, alergice sau posibilitatea infectarii. Are efect mult mai bun decat preparatele medicamentoase antibacteriene si antiinflamatorii utilizate in stomatologia moderna, care au o eficienta redusa , reducand doar inflamatia si imbunatatind temporar hemodinamica. Se permite stimularea proceselor de autoregenerare in zonele si tesuturile problematice. Tesuturile gingiilor distruse structural au nevoie de un flux constant si rapid de substante hranitoare si celule „constructoare”, pentru un efect pronuntat si de lunga durata.
