
Osteoporoza este o boală scheletică sistemică, caracterizată prin scăderea rezistenței osoase din cauza reducerii densității osoase, ceea ce are drept urmare creșterea riscului de fractură. Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la șold, încheietura mâinii sau la coloana vertebrală.
Osul este un țesut viu, dinamic, în continuă schimbare. Pentru ca oasele să rămână puternice de-a lungul vieții, corpul nostru îndepărtează osul vechi și îl înlocuiește cu unul nou. Copilăria și adolescența sunt perioadele esențiale în care se formează masa osoasă, iar după vârsta de 40-50 de ani acest echilibru se modifică, deoarece nu mai este posibilă înlocuirea la fel de rapidă a țesutului osos pe măsură ce el este îndepărtat.
De obicei, persoanele aflate în stadii incipiente ale pierderii osoase nu au nici un simptom. De cele mai multe ori, primul simptom este reprezentat de producerea primei fracturi. Din păcate, prima fractură nu va fi și ultima, atât timp cât osteoporoza va rămâne netratată. Dacă nu ai reușit să previi apariția osteoporozei atât de dureroase și sâcâitoare, încearcă măcar să o ții sub control, pentru a evita complicațiile de orice fel. Iată câteva sfaturi utile în acest sens:
- Redu consumul de sare, căci aceasta crește cantitatea de calciu excretată în urină și transpirație, ceea ce duce la afectarea oaselor, în special dacă ai deja un deficit de calciu în organism;
- Limitează consumul de cofeină, având în vedere faptul că interacționează cu absorbția calciului. În aceeași categorie intră și băuturile carbogazoase și ciocolata;
- Renunță la fumat, deoarece acesta încetinește vindecarea fracturilor și reduce abilitatea oaselor de a se regenera;
- Fii atent la medicamentele pe care le consumi. Unele medicamente precum: prednisonul, dexametazona, hidrocortizonul sau antidepresivele pot amplifica durerile provocate de osteoporoză;
- Redu consumul de alcool, căci, în cantități mari, acesta poate reduce absorbția calciului și nivelul estrogenului implicat în creșterea masei osoase, dar și riscul de căderi sau fracturi;
- Ai grijă la accidentări! Poartă pantofi cu talpa joasă, pentru a putea evita eventuale alunecări.
- ✔ Optează pentru diete bogate în proteine (carne slabă, nuci, legume verzi, ouă, lapte, sardine, somon), calciu ( femeile și bărbații au nevoie de 1.000 mg. de calciu pe zi între 18 și 50 de ani; doza zilnică trebuie mărită la 1.200 după această vârstă la femei, iar la bărbați după împlinirea vârstei de 70 de ani), vitamina D (doza zilnică recomandată adulților variază între 600 și 800 de unități internaționale).
Dacă vei lua în considerare aceste recomandări, vei putea ține osteoporoza sub control și menține starea starea de bine, pentru o viață lipsită de griji și durere. Sănătatea oaselor tale contează!
Programează un consult de specialitate la clinica noastră pentru tratamente și soluții inovatoare, contactându-ne la unul dintre numerele de telefon: 0233 278 686 | 0799 985 999!