Ortodontia

Ortodontia este specialitatea care se ocupa cu indreptarea pozitiei dintilor,
reglarea ocluziei (muscaturii) si a rapoartelor dintre cele doua maxilare.

ORTODONTIE

Ortodontia este specialitatea care se ocupa cu indreptarea pozitiei dintilor, reglarea ocluziei (muscaturii) si a rapoartelor dintre cele doua maxilare. Ortodontia se ocupa de corectarea anomaliilor dentomaxilare.

Pe langa aspectul inestetic, dintii strambi sunt mai greu de ingrijit, pot fi pierduti mai devreme din cauza carierii si parodontopatiei. In plus, obliga muschii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfunctia articulatiei temporo-mandibulare si dureri la nivelul gatului, umarului si spatelui.

In general, tratamentul ortodontic trebuie inceput din copilarie, in jurul varstei de sapte ani, sau cand copilul mai are intre patru si sase dinti de lapte. In această faza a dezvoltarii, medicul poate observa deja eventualele probleme de crestere a maxilarului si a dintilor permanenti. Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai buna sanatate orala, un aspect mai placut si o durabilitate mai mare a dintilor. In concluzie, prin ortodontie corectam anomalia dentara, se pastreaza sanatatea structurilor dentare si se asigura stabilitatea in timp a tratamentului.

Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri (fixe sau mobile, vizibile sau invizibile) si se recomanda de catre ortodont pentru fiecare caz individualizat. Acestea actioneaza pentru realinierea dintilor, reantrenarea muschilor si influentarea cresterii maxilarelor. Aparatele ortodontice functioneaza prin exercitarea unei presiuni usoare asupra dintilor si maxilarelor.


Ortodontia nu se adreseaza doar copiilor ci si adultilor. Datorita tehnicilor moderne aparute, dintii pot fi indreptati la orice varsta. Exista aparate ortodontice invizibile care pot fi purtate si de persoane care nu isi doresc sa se vada acest lucru. Pe langa aspectul fizionomic pe care il confera tratamentele ortodontice (uneori schimbarile de fizionomie sunt imbunatatite considerabil), ele asigura si o stare de sanatate a aparatului dentomaxilar. Cauzele cele mai des intalnite care stau la baza anomaliilor dentare sunt multiple: ereditatea, diferite sindroame, obiceiuri vicioase (suptul degetului, a limbii, a buzei sau a altor obiecte, etc. ) In cazul adultilor, cel mai probabil scenariu este cel al unui accident, al unui traumatism sau neindreptarea la timp a dintilor aflati in incongruienta.

Ortodontia la copii nu trebuie vazuta doar din prisma esteticii, pe langa corectarea imaginii fetei si a gurii, prin indreptarea dintilor si realizarea unei muscaturi corecte, copilul poate vorbi mai usor, poate mesteca mai usor alimentele si bineinteles se poate spala mai usor pe dinti, lucru care duce automat la prevenirea problemelor precum gingivita si carii dentare.

Tipuri de anomalii care pot fi corectate ortodontic :

Supraocluzie verticala (overbite)

Cand dintii frontali superiori ies cu mult in fata celor inferiori;

Ocluzia inversa (underbite)

aspectul de bulldog” , cand dintii frontali inferiori sunt iesiti mult in fata sau cei superiori sunt retrasi mult in spate;

Ocluzie incrucisata

Cand dintii superiori nu se potrivesc in fata peste cei inferiori, la o muscatura normal;

Ocluzie deschisa

Formarea unui spatiu intre suprafetele ocluzale ale dintilor frontali si/sau laterali, atunci cand muscati pe dintii posteriori;

Malocluzie

Malocluzie pe linia mediana - cand centrul dintilor frontali superiori nu se aliniaza cu centrul dintilor frontali inferiori;
Dinti distantiali – spatii interdentare sau „brese edentate”, rezultat al lipsei dintilor sau al dintilor care nu umplu toata arcada;
Inghesuire dentara – cand exista prea multi dinti pentru a avea loc pe arcada dentara.

Succesul tratamentului depinde de cooperarea pacientului, care trebuie sa inteleaga avantajele acestuia si sa urmareasca intocmai sfaturile medicului impreuna cu o igiena foarte buna a dintilor.

In clinica noastra puteti beneficia de aplicarea tuturor tipurilor de aparate ortodontice individualizate dupa caz.

TOP
DESCHIDE CHAT
1
Close chat
Buna ziua.

INTRA IN CHAT