• ODONTOLOGIA

    Trateaza lezunile carioase si cele necarioase - fracturi, distrofii, leziuni de uzura dentara.

ODONTOLOGIE

Odontologia trateaza lezunile carioase si cele necarioase - fracturi, distrofii, leziuni de uzura dentara. Ea este o terapie de restaurare dentara, care restabileste integritatea dintilor naturali. Restaurarile pot fi directe - obturatiile, sau indirecte - unidentare si pluridentare . Procedurile de restaurare odontologica includ: obturatii fizionomice compozit, obturatii metalice, incrustatii sau obturatii indirecte - Inlay si Onlay (coroana partiala), fatetari directe cu compozit.

Cariile dentare au origine bacteriana, ce cauzeaza demineralizarea si distrugerea tesuturilor dure dentare (smalt, dentina si cement). Tratamentul leziunilor carioase (cariilor) reprezinta unul din cele mai dese motive pentru care pacientii se prezinta la cabinetul stomatologic. Leziunile carioase pot avea forme variate, de la carii incipiente vizibile pe fata ocluzala a dintilor, la carii proximale (interdentare) aflate in diverse etape de evolutie si pe care pacientul deseori nu le observa (deci, nici nu se adreseaza stomatologului pentru tratament). Atunci cand leziunea carioasa este sesizata de catre pacient , aceasta este deja intr-un stadiu avansat si tratamentul nu mai este unul simplu. Se pot intalni carii ale dintilor frontali cu interesarea unui numar diferit de suprafete, pana la carii de colet situate in apropierea gingiei (o alta categorie de carii deseori trecuta cu vederea).

Cel mai evident semn de o noua leziune carioasa este aparitia unei pete alb-cretoase pe suprafata dintelui, care indica o suprafata de demineralizare a smaltului. Daca leziunea continua sa se demineralizeze, isi modifica culoarea in maro si se va transforma, in cele din urma, intr-o cavitate. In stadiul de pata alba-cretoasa procesul poate fi reversibil, dar odata ce se formeaza o cavitate, structura dintelui pierduta nu poate fi regenerata . Leziunea activa poate avea culoarea mai deschisa si se observa prin transparenta smaltului. Caria poate fi simpla, atunci cand nu intereseaza pulpa dentara (nervul) sau complicata, atunci cand determina modificari ireversibile ale nervului dintelui care necesita extirparea acestuia.

Cel mai des cariile se dezvolta pe suprafetele de masticatie ale dintilor, in santurile si fosetele dintilor, dar uneori apar in zone mai putin vizibile ale dintilor si anume la punctele de contact dintre dinti. Cand leziunea a progresat suficient pentru a permite bacteriilor sa afecteze pulpa dentara , durerea se intensifica si devine constanta ( apare inflamatia si uneori infectia pulpara )
Cariile dentare pot provoca, de asemenea, respiratia urat mirositoare si gustul fetid. Dintii cu cel mai mare risc de leziuni carioase sunt primul si al doilea molar permanent datorita perioadei de timp prezente in cavitatea bucala si anatomia complexa de suprafata.

Puteti preveni aparitia cariilor dentare cu usurinta prin periaj si folosirea atei dentare cu regularitate, vizitand medicul stomatolog pentru detartraj si periaj profesional, precum si evitarea alimentelor bogate in zahar ( zaharul este mediu prielnic pentru dezvoltarea Streptococcus Mutans raspunzator de aparitia cariilor ) Tratamentul este variabil in functie de gravitatea leziunii.
In clinica noastra folosim materiale compozite fotopolimerizabile de ultima generatie care confera o rezistenta deosebita si un rezultat estetic excelent.

TOP
DESCHIDE CHAT
1
Close chat
Buna ziua.

INTRA IN CHAT