INHALOSEDARE

Sedarea conştientă sau inhalosedarea cu protoxid de azot – oxigen, presupune administrarea unui amestec controlat de oxigen si protoxid de azot prin masca nazala, cu ajutorul aparatului special MASTER FLUX AS3000- Tecno Gaz.
Este un tip de sedare indicata atat copiilor cat si adultilor cu fobii, prin intermediul careia sunt diminuate anxietatea si frica de stomatolog, pacientul devenind calm si relaxat, chiar euforic. Starea de somnolenta si de scadere a atentiei poate fi prezenta, insa pe toata durata manoperei pacientul este constient si capabil sa comunice cu medicul.
In egala masura, inhalosedarea se adreseaza persoanelor cu senzatie accentuata de voma, celor cu nevoi speciale, epilepsie sau alte probleme de sanatate care ingreuneaza colaborarea cu medicul stomatolog.

Protoxidul de azot este sigur si netoxic pentru sanatate si nu are efecte secundare asupra inimii,creierului, plamanilor, rinichilor sau ficatului fiind indicat in cazurile de hipertensiune arteriala, atac de cord, angina pectorala, diabet, insuficienta hepatica.
Este bine de stiut faptul ca inhalosedarea nu inlocuieste in totalitate anestezia locala, insa datorita efectului slab analgezic durerea dispare discret mai ales la nivelul gingiei, astfel senzatia intepaturii acului este diminuata.

Printre contraindicatiile acestei tehnici se numara interventiile numeroase, repetate sau cele care depasesc 6 ore, sarcina( primul si ultimul trimestru), pacienti imunodeprimati, narcomani, claustrofobi, cu afectiuni infectioase ale tractului respirator, boli cronice pulmonare sau orice afectiune de natura obstructiva asupra cailor respiratorii, pacienti care nu suporta masca nazala, respiratori orali si nu in ultimul rand lipsa discernamantului.

Foarte rar au fost intampinate efecte adverse ale pacientilor in timpul metodei de inhalosedare: halucinatii, ameteli, hipotensiune sau vertij. In general acestea se datoreaza suprasedarii printr-o concentratie prea mare de protoxid de azot. Este important de diferentiat aceste simptome de "senzatia de plutire" care apar in mod firesc la pacientii care nu au mai beneficiat de inhalosedare.

In maximum 15 minute de la incetarea administrării, protoxidul de azot se elimină complet din organism, iar efectele dispar. Nu este afectata pe termen lung nici capacitatea de a conduce autovehicule.

TOP DESCHIDE CHAT
1
Close chat
Buna ziua.

INTRA IN CHAT