INHALOSEDARE

Sedarea conştientă sau inhalosedarea presupune administrarea unui amestec controlat de gaze prin intermediul unei măști nazale, ce este conectată la un aparat special, denumit MASTER FLUX AS3000 – Tecno Gaz.

Este un tip de sedare indicată atât copiilor, cât și adulților cu fobii, prin intermediul căreia sunt diminuate anxietatea și frica de stomatolog, pacientul devenind calm și relaxat, chiar euforic. Starea de somnolență și de scădere a atenției poate fi prezentă, însă pe toată durata manoperei pacientul este conștient și capabil să comunice cu medicul stomatolog.

În egală măsură, inhalosedarea se adresează persoanelor cu senzație accentuată de vomă, celor cu nevoi speciale, epilepsie sau alte probleme de sănătate care îngreunează colaborarea cu medicul stomatolog.

Amestecul de gaze este sigur și netoxic pentru sănătate și nu are efecte secundare asupra inimii, creierului, plămânilor, rinichilor sau ficatului, fiind indicat în cazurile de hipertensiune arterială, atac de cord, angină pectorală, diabet ori insuficiență hepatică.

Este bine de știut faptul că inhalosedarea nu înlocuiește în totalitate anestezia locală, însă datorită efectului slab analgezic durerea dispare discret mai ales la nivelul gingiei, astfel senzația înțepăturii acului este diminuată.

Printre contraindicațiile acestei tehnici se numără intervențiile numeroase, repetate sau cele care depășesc 6 ore, sarcină (primul și ultimul trimestru), pacienți imunodeprimați, narcomani, claustrofobi, cu afecțiuni infecțioase ale tractului respirator, boli cronice pulmonare sau orice afecțiune de natură obstructivă asupra căilor respiratorii, pacienți care nu suportă masca nazală, respiratori orali și nu în ultimul rând lipsa discernământului.

Foarte rar au fost întâmpinate efecte adverse ale pacienților în timpul metodei de inhalosedare: halucinații, amețeli, hipotensiune sau vertij. În general, acestea apar din cauza suprasedării printr-o concentrație prea mare de gaz. Este important de diferențiat acest simptom de „senzație de plutire”, care apare în mod firesc la pacienții care nu au mai beneficiat de inhalosedare.

În maximum 15 minute de la încetarea administrării, amestecul de gaze se elimină complet din organism, iar efectele dispar. Nu este afectată pe termen lung nici capacitatea de a conduce autovehicule.

TOP DESCHIDE CHAT
1
Close chat
Buna ziua.

INTRA IN CHAT