Implantologia este o solutie medicala moderna de inlocuire a dintior absenti de pe arcada dentara cu dispozitive radiculare din titan ( implantul dentar propriu-zis ),care pot fi protezate imiediat ,sau dupa un interval de timp, in functie de conditiile specifice,si tipul de implant ales.
In clinica noastra, va punem la dispozitie o gama variata de implante printre care se numara ROOT ( Elvetia) Bredent ( Germania ) Alpha-Bio ( Israel ).
Procedura de insertie a unui implant depinde de anumiti factori : stare generala de sanatate, oferta osoasa, disponibilitatea pacientului.
In cazul in care pacientul prezinta o rezorbtie osoasa importanta, datorat intervalului lung de timp de la data extractiei (cativa ani) pana la inserara implantului, este posibil sa necesite operatiuni suplimentare, precum sinus lifting ( inaltarea membranei sinusale) si aditie de os ( pentru a favoriza viabilitatea implantului in timp ).
Limitele principale care asigura succesul unui implant dentar sunt date de cantitatea si calitatea osului in care se va insera implantul , pozitia sinusului maxilar la arcada superioara sau a canalului principal cu vase si nervi pentru mandibula.
Contraindicatiile principale pentru implantologie sunt boli sistemice precum diabetul , hepatita, dezechilibre ale sistemului circulator si osos dar si factori locali (de exemplu: dimensiuni insuficiente-inaltime si grosime-ale osului unde ar fi necesara amplasarea implantului). Inainte de procedura de implantare sunt necesare realizarea unor examene paraclinice ( radiografii: 2D, 3D , analize medicale...).
Clinica noastra dispune de cel mai avansat sistem de imagistica dentara CBCT impreuna cu ultima generatie de soft descriptiv si de analiza Ez3D-i ce ofera informatii amanuntite referitoare la calitatea osoasa, repere anatomice , simularea si pozitionarea implantelor in functie de tipul si dimensiunile acestora.
Istoricului medical si dentar al pacientului ,executarea unui examen de specialitate va ajuta medicul implantolog sa decida daca este un candidat corespuzator pentru interventia chirurgicala.
Implantul dentar este foarte bine tolerat de corpul uman, datorita similitudinii de valenta a titanului cu cea a calciului conform tabelului lui Mendeleev.
Similar altor interventii chirurgicale care presupun transplantarea unui corp strain, exista o posibilitate ca organismul pacientului sa respinga implantul. Acest lucru insa, se poate intampla la mai putin de 1% din pacientii supusi unui astfel de tratament stomatologic. Varsta nu reprezinta un impediment pentru a beneficia de un implant ci sanatatea generala a pacientului este cea care primeaza.
Procedura de inserare a unui implant dentar este mai putin dureroasa decat devitalizarea a doi dinti invecinati dintelui lipsa, pentru a realiza o lucrare fixa (punte ) Procedura se executa sub anestezie locala sau inhalosedare astfel incat este chiar mai putin dureroasa decat o normala extractie dentara. Pacientilor cu implanturi dentare le este recomandat o suplimentarea a igienei bucale, folosind metode adjuvante ( dusurile bucale, apa de gura, periute speciale etc.) si sa respecte indicatiile post operatorii date de medicul curant.
Desi implantul dentar reprezinta in cele mai multe cazuri solutia ideala de inlocuire a dintilor lipsa, totusi unii pacienti resping aceasta solutie din considerente financiare. Insa, inainte de a respinge o astfel de solutie, trebuie sa luati in considerare ca la o lucrare protetica obisnuita, pentru un singur dinte lipsa veti plati cu inca doi dinti adiacenti ( protezare si tratament endodontic ), care vor deveni “stalpii de sustinere” . Prin urmare, alegand tratamentul prin implant dentar, puteti salva doi dinti integri, pretul celor doua variante de protezare putand fi comparabil.

