Depresia este o afecțiune medicală tot mai des întâlnită, care reușește să influențeze negativ trăirile unei persoane, felul în care gândește și modul în care acționează aceasta. Pe lângă sentimentul de tristețe și pierderea interesului pentru activitățile de zi cu zi, depresia poate duce la probleme de integrare socială, dar și la scăderea capacității unei persoane de a da randament la locul de muncă sau acasă.
Decesul unei persoane apropiate, pierderea locului de muncă sau sfârșitul unei relații reprezintă experiențe peste care este dificil să trecem și să ne recăpătăm curajul de a merge mai departe. Este normal ca sentimentele de tristețe sau durere să se dezvolte ca răspuns la asemenea situații. Cei care suferă astfel de pierderi s-ar putea autodescrie ca fiind „depresivi”.
Totuși, a fi trist nu este același lucru cu a fi depresiv. Durerea este un sentiment natural, ce se manifestă diferit pentru fiecare persoană în parte și împărtășește unele dintre caracteristicile depresiei. Atât durerea, cât și depresia implică tristețe intensă și dorința de retragere de la activitățile obișnuite. Diferența dintre cele două, însă, nu trebuie neglijată.
Atunci când suntem triști, durerea se îmbină cu amintirile pozitive ce ne trec prin minte, în timp ce depresia majoră ne acaparează întreaga stare de spirit și ne dirijiează acțiunile. Sentimentul de tristețe nu afectează și încrederea în propria persoană, pe când în cazul depresiei devalorizarea propriei persoane este des întâlnită.
Cauzele depresiei nu sunt pe deplin înțelese și este posibil să fie determinate de o combinație complexă de factori, printre care: factori genetici, biologici, de mediu și psihosociali.
Din fericire, depresia se poate trata apelând la sprijinul unui specialist. Terapiile psihologice includ terapia cognitiv-comportamentală, psihoterapia interpersonală și tratamentul de rezolvare a problemelor. În cazuri ușoare de depresie, psihoterapiile sunt prima opțiune pentru tratament; în cazuri moderate și severe, acestea pot fi utilizate alături de alt tratament.
Nu ești singur: noi îți suntem alături! Problemele tale își găsesc rezolvarea într-un cabinet de psihiatrie de specialitate. Dacă te regăsești în simptomele enumerate, programează o vizită la unul din numerele de telefon: 0233 278 686 | 0799 985 999 sau online, completând formularul de aici http://bit.ly/2MY5ziw!