
Deficiența de auz este una din problemele de actualitate cu care se confruntă populația, chiar și publicul tânăr. Aceasta poate interveni treptat, prin utilizarea repetată a căștilor la un volum crescut, expunerea la zgomote puternice, un loc de muncă ce presupune astfel de riscuri sau înaintarea în vârstă. De asemenea, există și situații în care pierderea auzului este cauzată de o genă ereditară.
Urechea este unul din cele cinci simțuri ale unei persoane, fiind împărțită în:
- urechea externă compusă din pavilion (captează și direcționează sunetele prin canalul auditiv) și canalul auditiv (transmite sunetele către urechea medie);
- urechea medie: timpanul (transformă sunetele în vibraţii), ciocanul, nicovala şi scăriţa (trei oscioare care transferă vibraţiile către urechea internă);
- urechea internă – conţine lichid şi celule ciliate sensibile care se mişcă atunci când sunt stimulate de vibraţii;
- sistemul vestibular –cel ce se ocupă cu menținerea echilibrului;
- nervul auditiv – reprezintă legătura dintre urechea internă și creier.
Se întâmplă, uneori ca persoanele care se confruntă cu deficiența de auz să nu fie pe deplin conștiente de existența acesteia, punând în baza neînțelegerii discuțiilor oboseala de peste zi, programul solicitant de la muncă sau comunicarea defectuasă a celorlalți.
Pentru a vă da seama dacă aveți o problemă cu auzul, puteți verifica prin prisma următoarelor afirmaţii de ordin medical:
- aveți dificultăți în a auzi sunetele ascuțite;
- conversațiile telefonice sunt uneori greu de descifrat;
- atunci când vorbiți cu mai multe persoane nu înțelegeți întodeauna ce spune fiecare;
- vi se întâmplă des să îi rugați pe cei cu care vorbiți să repete anumite cuvinte/propoziții;
- vă uitați la filme, videoclipuri sau ascultați muzică la un volum mai ridicat decât în trecut.
Deficiența de auz poate fi clasificată într-un mod mai amplu. Deficienţa de auz de tip transmisie (hipoacuzia de transmisie) este cauzată de scăderea intensității vibrațiilor în momentul în care acestea parcurg organul de simț. Principalele cauze pentru care sunetul ajunge deteriorat la nivelul urechii medii sunt: acumularea de ceară, infecţia urechii medii, infecţia urechii externe sau prezenţa unor corpuri străine. Uneori, acestea pot fi temporare. Adesea, tratamentul medicamentos sau chirurgical poate ajuta, în funcţie de cauza specifică a problemei.
Deficienţa de auz de tip perceptiv (hipoacuzia neurosenzorială) este cauzată de leziuni ale urechii interne sau ale nervului cohlear. Gradele deficitului de auz pot fi: uşor, mediu, sever sau profund. În funcție de acest grad, auzul poate fi corectat sau îmbunătățit cu ajutorul protezelor auditive sau ale implantului cohlear.
Deficienţa de auz de tip mixt este reprezentată atât de scăderea în intensitate a vibrațiilor cât și de leziuni situate la nivelul urechii interne. În acest caz, pentru un plan de tratament adecvat, este necesară consultarea unor medici ORL specializați. Medicii ORL de specialitate vă așteaptă la o consultație detaliată. Va puteți programa direct pe site https://crisdentclinic.ro/ sau la numărul de telefon: 0722 237 089 | 0233 278 686.