Preocuparea pentru diferite metode și sfaturi despre cum să-ți păstrezi imunitatea a devenit tot mai accentuată în contextul pandemiei. Pentru că doar un sistem imunitar puternic te poate proteja de diferite virusuri, bacterii și, mai ales, de noul coronavirus care amenință zilnic sănătatea a zeci de mii de oameni.
Suplimentele, vitaminele, o alimentație bazată pe multe fructe și legume, un consum optim de apă, somnul suficient și sportul, toate aceste lucruri ajută la păstrarea sănătății. De asemenea, există o legătură strânsă între igiena orală și imunitate.
Cum se explică acest lucru și cum poți să-ți păstrezi imunitatea cu ajutorul igienei orale? Explicația este simplă și comprehensibilă: cavitatea bucală este, practic, punctul de intrare al germenilor și bacteriilor către sistemul respirator. De aceea, prin menținerea sănătății orale poți preveni acest fenomen, păstrând, astfel, un sistem imunitar puternic.
Cum îți afectează problemele orale imunitatea
Resturile alimentare care se acumulează între dinți și la baza gingiilor favorizează dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucală, ducând, în timp, la afecțiuni gingivale. Prima etapă a atacului acestor aglomerări de bacterii poartă numele de gingivită și se manifestă prin inflamarea și sângerarea gingiei în timpul periajului.
Această afecțiune este foarte des întâlnită în rândul adulților, însă este ușor de tratat în cabinetul stomatologic prin înlăturarea plăcii bacteriene și igienizarea profesională. La Crisdent Clinic poți beneficia de aceste tratamente profilactice într-un mediu plăcut și relaxant.
Netratată la timp, gingivita poate evolua către periodontită, o afecțiune care afectează nu doar gingia, ci și osul alveolar care înconjoară dinții, ducând, în final, chiar și la pierderea danturii. Atunci când aceste bacterii se activează, sistemul imunitar intervine pentru a le distruge și apare inflamația, primul semn de luptă al organismului.
La persoanele cu un sistem imunitar puternic, aceste infecții pot trece neobservate, organismul eliminându-le de la sine. Însă, pentru persoanele cu o imunitate slăbită, acestea pot deveni o amenințare reală la adresa sănătății generale.
Organismul nu poate face față acestui atac al bacteriilor și, astfel, se instalează boala. Afecțiunile gingivale despre care am vorbit supraîncarcă sistemul imunitar care nu mai poate controla evoluția acestora și organismul are nevoie de ajutor medical specializat pentru a înlătura infecția.
Cum ajuți sistemul imunitar să funcționeze corect
Bacteriile îți pot slăbi sistemul imunitar. Un studiu efectuat la Universitatea din Pennsylvania arată că bacteria care cauzează gingivita poate distruge sistemul imunitar, suprasolicitându-l prin stimularea procesului inflamator și împiedicându-l, astfel, să câștige lupta.
Dacă îți păstrezi cavitatea bucală curată și fără bacterii, nu vei mai supraîncărca sistemul imunitar în încercarea de a elimina infecțiile orale și îi vei permite să se concentreze pe celelalte organe din corp. În acest fel, vei putea preveni răcelile, virozele sau alte afecțiuni mai grave care te-ar putea ataca pe fondul unei imunități slăbite.
Printre acestea se numără astmul, rinita alergică, artrita reumatoidă sau, altele și mai greu de controlat precum diabetul zaharat de tip 1, bolile de inimă sau infecția cu virusul HIV.
Cea mai simplă metodă de prevenire a afecțiunilor gingivale este spălatul pe dinți în mod regulat, corect și folosirea aței dentare pentru spațiile dintre dinți, unde periuța nu poate pătrunde. Apa de gură este, de asemenea, un adjuvant eficient în igienizarea cavității bucale și îndepărtarea bacteriilor.
La Crisdent Clinic am dezvoltat o linie de produse pentru îngrijirea orală, 100% naturale, dedicate diferitelor tipuri de probleme ale cavității bucale, care pot preveni instalarea acestor afecțiuni.
Mai mult decât atât, noi cercetări efectuate la Facultatea de Medicină din Pennsylvania arată că apa de gură poate neutraliza infecțiile cu coronavirusuri. Unele dintre soluțiile pentru igienă orală folosite în studiu au dezactivat 99,9% din încărcătura virală după un contact de 30 de secunde, iar altele 99,99%.
Autorul studiului, Craig Meyers, profesor de microbiologie și imunologie, arată că soluțiile de igienă orală folosite regulat reduc cantitatea de virus la o persoană infectată și, astfel, poate fi prevenită răspândirea virusului.
Atunci când imunitatea ta este puternică, bacteriile din cavitatea bucală nu mai constituie un pericol pentru sănătate pentru că pot fi eliminate cu ușurință de organism, prevenind apariția infecțiilor care pot afecta buna funcționare a sistemului imunitar. Așadar, având grijă de sănătatea orală, ai grijă de întregul tău corp și ești cu u pas înainte în menținerea sănătății.