Păstrarea unui ten frumos, luminos, cu cât mai puține riduri, care să nu ne dezvăluie vârsta a fost, dintotdeauna, una dintre cele mai aprige preocupări ale femeilor. De obicei, în jurul vârstei de 25 de ani, tenul începe să aibă nevoie de o rutină de îngrijire specială. Însă sunt și cazuri care depășesc 30 de ani fără a fi atinse de trecerea anilor.
Desigur, materialul genetic este, poate, cel mai important factor care influențează evoluția tegumentară, însă și o serie de factori externi ce țin de stilul de viață sunt responsabili de apariția primelor semne de îmbătrânire. Prima oară apar liniile fine care, ulterior, se transformă în riduri profunde, apoi tenul își pierde elasticitatea, luminozitatea și volumul.
Etapele și semnele de îmbătrânire a pielii
Ca să putem preveni și corecta semnele îmbătrânirii tenului trebuie să înțelegem cum se deteriorează pielea în timp. Primele linii fine trebuie să tragă un semnal de alarmă și să ne facă să luăm măsuri din timp. Totuși, dacă nu vom putea ține sub control acest proces ireversibil, vom reuși, ulterior, să corectăm efectele, cu ajutorul procedurilor de estetică moderne.
Ridurile de expresie, precum pliurile nazolabiale cunoscute și sub denumirea de linia zâmbetului, șanțurile nazogiene sau ridurile marionetă, laba gâștei – ridurile care se formează la colțul exterior al ochiului devin vizibile în jurul vârstei de 30 de ani. Acestea sunt urmate de apariția ridurilor de pe frunte care, inițial, se formează doar la schimbarea expresiei faciale, ulterior devenind tot mai proeminente și definitive.
Acest lucru se datorează diminuării producției de colagen de la nivelul pielii. Practic, începând cu vârsta de 25 de ani, producția de colagen începe să scadă cu 1% în fiecare an. Producția de acid hialuronic, care se găsește din belșug în celulele tinere, încetinește. Astfel, pielea devine mai uscată și predispusă la riduri. De asemenea, o încetinire a micro-circulației sanguine se traduce în transportul mai lent și mai puțin eficient a substanțelor nutritive și oxigenului la suprafața pielii, proces care afectează luminozitatea tenului.
Pierderea volumului și conturului ferm facial reprezintă a doua etapă de efecte ce semnalizează îmbătrânirea, însă aceasta poate fi dificil de identificat inițial. Pielea se lasă, expresia feței se schimbă și chipul pare tot mai trist sau obosit. Reducerea numărului de celule ce stochează lipidele în stratul adipos este motivul principal pentru care pielea își pierde volumul și se lasă.
Din fericire, însă, există suficiente metode noi de tratament care pot diminua aceste efecte, ajutându-ne să păstrăm aspectul tânăr al tenului pentru cât mai mult timp.
Cum corectăm semnele de îmbătrânire
În funcție de nevoile tenului și de evoluția efectelor îmbătrânirii, acestea pot fi corectate prin proceduri de estetică minim invazive, cu rezultate pe termen lung. Printre cele mai eficiente și mai agreate terapii de către pacienți și medici, pe care le puteți efectua și în cadrul Crismed Clinic, se numără mezoterapia, plasmoliftingul, Dermapen și liftingul cu fire PDO. Dar să vedem ce presupune fiecare tratament în parte și cum acționează.
Mezoterapia presupune injectarea unui cocktail de vitamine, aminoacizi, minerale și acid hialuronic în zonele afectate de îmbătrânire. Atunci când cremele nu mai fac față, acestea asigurând pătrunderea unui procent de doar 5% din substanțele active în piele, prin mezoterapie, 95% dintre ingredienții activi pătrund în profunzime. Astfel este activată regenerarea celulară și stimularea microcirculației ale căror efecte se reflectă într-un ten mai hidratat, cu un aspect mai tânăr și cu riduri mai puțin vizibile.
Plasmoliftingul sau Terapia Vampir este o procedură care utilizează propria plasmă, îmbogățită cu vitamine și aminoacizi, pentru activarea regenerării celulare și stimularea producerii de noi fibre de colagen. Practic, propria plasmă recoltată prin puncție venoasă, este centrifugată și reinjectată în piele. Terapia tratează efectul de ten obosit, deshidratat și ridurile.
Dermapen este un dispozitiv creat ca un stilou predispus cu 12 microace ce pătrund în piele la nivel superficial pentru a induce procesul de vindecare și stimularea producției de colagen. Procedura nu este dureroasă și ajută la estomparea ridurilor, petelor pigmentare și a cicatricelor, redă elasticitatea pielii și diminuează aspectul cearcănelor.
Liftingul cu fire bioresorbabile PDO este alternativa minim invazivă la liftingul clasic. Practic, rezultatele sunt aceleași, însă metoda este mult mai confortabilă pentru pacient. Redobândirea geometriei faciale și stimularea refacerii colagenului sunt principalele aspecte țintite prin această procedură.
Firele PDO, obținute dintr-o substanță care ajută pielea să producă colagen – polidioxanonă, sunt introduse sub piele în zona pomeților, a obrajilor, în lateralele bărbiei și în zona gâtului creând un efect de lifting ce durează până la 3 luni. Desigur, pe lângă aceste tratamente inovatoare, în cadrul Crismed Clinic puteți opta și pentru injecțiile cu acid hialuronic, botox sau cu enzimele PB serum, care ajută la estomparea ridurilor și la redarea fermității pielii.