
Vara, fie că mergi în vacanță sau rămâi în oraș, petreci mult mai mult timp afară și, evident, pielea ta este expusă la soare, la insecte și la plante care provoacă alergii. Astfel pot apărea tot felul de afecțiuni care se manifestă prin înroșirea pielii, prurit accentuat, pigmentarea suprafeței sau chiar arsuri.
Marea majoritate se rezolvă de la sine, însă pentru unele ai nevoie să mergi la dermatolog. Iată câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii care apar în timpul verii și câteva sfaturi ca să le previi.
Explozia de acnee
Temperaturile ridicate provoacă transpirație, iar când transpirația intră în contact cu sebumul secretat de piele și praful din atmosferă, îți blochează porii și astfel apare acneea.
De multe ori pare aproape imposibil să eviți acest scenariu, mai ales dacă ai un ten cu tendință acneică. Există, totuși, câteva măsuri de precauție pe care ți le poți însuși.
- Nu șterge, ci tamponează pielea cu un prosop curat, atunci când transpiri. Atunci când ștergi, poți irita și mai mult zona respectivă.
- Poartă întotdeauna haine proaspăt spălate. Evită să folosești de două ori haine, prosoape, pălării care au pe ele urme de transpirație și praf.
- Folosește produse cosmetice fără ulei, pentru față, gât și zona decolteului.
Alergia solară
Atunci când te expui prea mult la soare, ești în pericol să dezvolți o urticarie, mai ales dacă ai o sensibilitate a pielii sau dacă iei anumite medicamente ce pot declanșa reacții alergice. Alergia solară se manifestă, de obicei, prin apariția unor pete roșii, uneori cu aspect solzos, bășicuțe și prurit accentuat. Pentru o preveni, poți urma câteva reguli simple:
- În primul rând, expune-ți pielea cât mai puțin la soare. Poți purta haine lejere, cu mânecă lungă, în culori deschise, care resping soarele, și pălărie. Iar atunci când mergi la plajă, aplică pe tot corpul cremă cu factor de protecție solară 30+, înainte de a ieși din casă.
- Dacă urmezi vreun tratament, verifică prospectul medicamentelor pentru a te asigura că nu au efecte alergice în contact cu soarele. Ketoprofenul, tetraciclina, doxiciclina sunt doar câteva dintre tipurile de medicamente care pot da aceste efecte adverse.
Melasma
Poate ai auzit sau deja ești familiarizată cu apariția petelor maronii pe față, după expunerea la soare. Această problemă apare, de obicei, în urma unei sarcini, a folosirii pilulelor contraceptive sau, pur și simplu, din cauza expunerii îndelungate la soare. Deși, odată apărute, este mai greu să scapi de aceste pete maronii, poți totuși să faci câteva lucruri pentru a le estompa.
- În primul rând, nu te expune la soare fără să fi aplicat, cu 15 minute înainte, cremă cu factor de protecție 50+, care are în compoziție oxid de zinc și dioxid de titan. Pentru că, practic, soarele declanșează melasma, este important să folosești factor de protecție tot timpul, chiar și atunci când afară este înnorat.
- Protejează-ți fața cât mai mult posibil. Eventual cu o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare.
- Folosește produse cosmetice delicate, care nu irită pielea.
- Evită să epilezi zonele pe care apare melasma. Epilarea provoacă inflamarea țesutului și acest lucru va accentua petele maronii.
Foliculita
Fiecare fir de păr de pe corp se dezvoltă dintr-un folicul, iar atunci când aceștia se infectează, apare foliculita. Foliculii infectați arată ca niște coșuri la rădăcina firului de păr și au tendința să provoace și o mâncărime ușoară. Vara, această condiție poate apărea foarte ușor din cauza transpirației, a prafului și a bacteriilor. Pentru a evita apariția foliculitei, urmează câteva reguli simple:
- Poartă haine lejere, din fibre naturale, de culoare deschisă, atunci când afară este foarte cald. Astfel vei evita să transpiri foarte mult și, chiar dacă vei transpira, pielea ta va putea totuși să respire, prin țesătura subțire.
- Dacă porți colanți și bustiere strâmte atunci când mergi la sală, dezbracă-le imediat ce ai terminat antrenamentul și spală-te cu un gel de duș delicat.
- Evită piscinele și jacuzzi, mai ales că nu cunoști nivelul de clor folosit în apă.
Dacă, totuși, una dintre aceste probleme apare și nu reușești să o rezolvi, programează-te la un medic specialist dermatolog, care îți va da soluția.