
Cum se formează ceara (cerumenul)?
Ceara de urechi sau cerumenul este o substanță produsă în mod natural de către corp pentru a proteja urechile și a împiedica bacteriile sau praful să pătrundă în urechea internă. Această substanță galbenă, vâscoasă este produsă de glandele ceruminoase la intrarea în canalul auditiv și acționează ca un mecanism de auto-curățare a urechii. În majoritatea timpului, rezidurile vechi de ceară sunt eliminate spre exterior prin canalul auditiv ca urmare a masticației și a mișcărilor mandibulei, fiind un proces natural și continuu.
De ce se formează dopurile de ceară?
În unele cazuri se întâmplă ca acest proces să nu funcționeze așa cum ar trebui, consecința fiind formarea cerumenului impactat (dopurile de ceară) și, implicit, blocarea canalului auditiv. Formarea dopurilor de ceară pot fi cauzate de folosirea bețișoarelor de urechi sau introducerea unor obiecte străine în ureche. Acestea nu doar că împing spre interior cerumenul, dar pot duce la leziuni la nivelul urechii. Dopurile de ceară apar frecvent la vârstnici, la persoanele care poartă aparat auditiv și la cele care folosesc căști.
Dopul de ceară poate fi asimptomatic, însă în cele mai multe cazuri prezența lui este indicată de:
- senzație de presiune în urechi;
- durere auriculară;
- autofonie (perceperea accentuată a propriei voci);
- ţiuit în ureche (tinitus);
- mâncărime la nivelul urechii;
- amețeală.
Când apar astfel de simptome, este necesar un consult ORL specializat pentru a determina cauza lor. Medicul specialist ORL examinează canalul auditiv cu un aparat numit otosop și decide metodele potrivite de tratament. Tratamentele efectuate acasă pot să agraveze problema și să ducă la infecții ale canalului auditiv.
Prevenirea apariției dopurilor de ceară este recomandată în special persoanelor afectate frecvent de formarea dopurilor de ceară și nu se impune tututor. Trebuie să înțelegem că acest proces de curățare este natural și să avem grijă să nu cauzăm chiar noi formarea depozitelor de ceară. Iată ce nu trebuie să faci:
- Nu folosi bețișoare de urechi. Deși au fost concepute pentru a ajuta la curățarea urechii, ele fac mai mult rău decât bine, pentru că nu sunt sterile, pot împinge cerumenul în interiorul canalului auditiv și pot atinge timpanul. Nu este indicată folosirea lor mai ales în cazul copiilor, care au structurile interne ale urechii mai sensibile decât cele ale adulților;
- Nu curăța excesiv urechea. Curățarea excesivă poate să ducă la infecții și să favorizeze apariția dopurilor de ceară;
- Nu ignora simptomele. Atunci când ai simptome precum: senzație de presiune în ureche, durere, scăderea auzului sau țiuit în urechi, apelează la ajutorul medicului specialist.
Descoperă aici serviciile medicale din sfera ORL de care poți beneficia în cadrul clinicii noastre!